Saturday, May 11, 2013

Istoria Artei- pe intelesul celor mici



Istoria Artei- pe intelesul celor mici


 

   Asociatia Arhitect Dimitrie Ionescu-Berechet va derula intalniri interactive cu caracter permanent destinate copiilor, cu tematica dezvoltata din capitolele majore ale istoriei artei. Se va pune accentul pe educarea simtului artistic, insusirea elementelor de limbaj specifice si dezvoltarea interesului pentru analiza plastica. Vom parcurge  momentele  importante ale evolutiei artelor plastice in pictura, sculptura si arhitectura, punctand principiile de baza caracteristice fiecarei epoci majore, transformarea, redefinirea, revenirea sau reinterpretarea acestora prin intermediul exemplelor concrete in imagini. Insusirea unui bagaj de cunostinte teoretice va fi dublat de familiarizarea cu operele si artistii de referinta ai istoriei universale.
     Pe parcursul  primelor intalniri  vom descifra arta Egiptului antic (elementele specifice si cele ale miturilor  ascunse  care i-au determinat  caracterul) intr-un limbaj narativ si imagistic accesibil si atractiv pentru cei mici, urmarind apoi elementele  specifice reluate si reinterpretate, din ratiuni  bine determinate, in arta Greciei antice si in epocile ulterioare. Micutii dumneavoastra vor descoperi treptat  povesti despre artisti si opere celebre, monumente de arhitectura si orase, situri de patrimoniu care le vor starni interesul de a  le aprofunda si  in afara orelor de curs.   
                                                                      
   Adriana Ghica- istoric de arta



Adriana  Ghica a studiat timp de opt ani  artele plastice si istoria artei in cadrul Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” Bucuresti (1999-2003) si ulterior la UNA Bucuresti- Facultatea de Istoria si Teoria Artei (2003-2007). Intre 2003-2005  a urmat programul de studii psihopedagogic secondat de practica pedagogica in unitati de  invataman  de specialitate, voluntariat  in cadrul Centrului Intergenerational  sustinut de “Asociatia Hercules” Costesti-Arges (2010)si lector pentru “Cursul de pictura” gazduit de Hobbycafe  (2012-2013). Printre rezultate notabile  pe durata studiilor pot fi mentionate: premii si mentiuni in cadrul Olimpiadelor scolare  la nivel national pentru disciplina Istoria Artei ( Premiul II- Pitesti 2000, Mentiune- Miercurea Ciuc-2001, Mentiune- Olimpiada de Limbi romanice pentru Limba Italiana- Cluj Napoca 2001) participari la Sesiunea de Comunicari Stiintifice in Istorie si Istoria Artei (Alba Iulia 2005), tabere de creatie (Muncel-Iasi 1999), expozitii de grup si concursuri de creatie (2001-2003), experienta profesionala in activitati de creatie si tehnici artizanale hand-made (sticla metalizata, design floral, origami).

Atelier Berechet- un proiect al Asociatiei Arh. D. Ionescu Berechet